Det er mange faktorer som påvirker banens vanskelighetsgrad, og derigjennom banens slope- og baneverdi. Les mer om hvordan du beregner ditt spillehandicap lenger i dette dokumentet.
Forklaring av slope
For nye golfere kan dette dokumentet fra NGF være av interesse.
Det gir en god “forklaring” av hvordan slope fungerer.
Beregn ditt eget spillehandicap
Spillehandicap = ( (Slopeverdi/113) x Handicap) + Baneverdi – Par
Handicap: Eksakt handicap slik det fremkommer i Golfbox.
Slopeverdi: Det tallet du finner på scorekortet eller slopetabellen for det utslagsstedet du skal spille fra. Tallet har en verdi i nærheten av 100. (Les på riktig kjønn)
Baneverdi: Det tallet du finner på scorekortet eller slopetabellen for det utslagsstedet du skal spille fra. Tallet har en verdi i nærheten av banens par. (Les på riktig kjønn)
Par: Banens par fra det utslagsstedet du skal spille fra.
Spillehandicap:
Regnes ut og rundes av etter vanlige regler. Etter denne formelen er verdiene beregnet på de tabellene en finner oppslått på banene i Norge og de fleste steder der EGA handicapsystem benyttes. I noen land er Spillehandicap beregnet uten å ta hensyn til differansen mellom Baneverdi og Par. Et kjennetegn på at det ikke er tatt hensyn til denne differansen, er at alle tabeller er symmetriske om null selv om det er forskjell på Baneverdien og Par.
Dette betyr at dersom du skal justere handicap etter en runde i et slikt sted, så bør du regne ut Spillehandicap etter formelen ovenfor, og ikke basere det på hva du finner på de oppslåtte tabellene på disse baner. På grunn av avrundingen er det ikke nøyaktig nok å korrigere det tallet du finner i en slik slopetabell med differansen mellom Baneverdi og Par.
Jeg går ut ifra at de spesielt interesserte forlengst har kjent igjen formelen for en rett linje:
y = kx + a (hvor y= Spillehandicap, k = (Slopeverdi/113), x = Hcp, a = (Baneverdi – Par)
Det som kjennetegner slopetabeller i noen land er at leddet (Baneverdi – Par) ikke tas med i beregningen, en spiller med handicap null får derfor alltid null mottatte slag. Alle andre får et Spillehandicap som direkte kan sammenliknes med hva en scratchspiller får, mens i Norge får vi alle et Spillehandicap hvor banens vanskelighetsgrad for en scatchspiller, er tatt med i beregningen.
Den “Rette linjen” er framkommet ved at vanskelighetene på hvert hull på banen er vurdert for en scratchspiller og en bogeyspiller. Vanskelighetene blir gitt forskjellige vekttall og deretter summert for hele banen. Alle andre handicapkategorier forutsettes å ligge på, eller i forlengelsen av, den rette linjen mellom scratchspilleren og bogeyspilleren. Dette gjøres for begge kjønn og beregnes fra alle utslagssteder.